Pikaopas kiusaamisen ja väkivallan ennaltaehkäisemiseen

 Kiusaamisen ja väkivallan ennalta ehkäiseminen Pudasjärven kaupungin oppilashuoltosuunnitelmassa

Oppilaita ohjataan hyvään käytökseen, erilaisuuden hyväksymiseen ja vastuuntuntoon arkipäivän tilanteissa. Vastuuntuntoon kuuluu mm. muiden huomioon ottaminen, ympäristöstä huolehtiminen, heikompien puolustaminen sekä toisten auttaminen. Myös hyvän luokkahengen kehittämisellä pyritään koko koulun hengen luomiseen. Oppilaiden kanssa käydään läpi kiusaamisen seuraukset ja rangaistukset etukäteen.

Ennalta ehkäisevät toimenpiteet:

Oppilaita rohkaistaan kertomaan heti kiusaamistilanteista. Jokainen koulussa työskentelevä aikuinen puuttuu kiusaamistilanteisiin välittömästi. Kiusaamistilanteet käsitellään viivyttelemättä ja asiasta tiedotetaan kaikkien asianosaisten koteihin. Kouluissa voidaan kartoittaa kiusaamisen esiintymistä

säännöllisesti esimerkiksi kyselyillä. Kiusaamistilanteiden selvittelyssä voidaan käyttää KiVa –koulu toimintamallia tai vertaissovittelua. Pudasjärven kaikille kouluille on tilattu KiVa Koulu –materiaalit: kansiot ja verkko-oppimateriaali sekä virtuaalipelit. Kouluissa toimii Kiva- tiimit, jotka jalkauttavat toimintaa, seuraavat tilannetta ja selvittelevät Kiva-tiimille ohjautuvat kiusaamistapaukset.

  

Kiusaamiseen puuttuminen 

Aikuiset ovat vastuussa kiusaamisen lopettamisesta. Sen vuoksi koulussa tai koulumatkalla tapahtuvasta kiusaamisesta on aina kerrottava jollekin aikuiselle.

Oppilaan huoltajat

Oppilas

 

 Asian käsittely koulussa yksilö-, ryhmä- ja koko yhteisön tasolla 

 Yhteisön tasolla 

 Ryhmän tasolla 

 

Yksilötasolla  

 

Yhteydenottotavat kotiin ja yhteistyö huoltajan kanssa  

              terveydenhoitajalla tarkistuttamassa vammat  

 

 

Yhteistyö viranomaisten kanssa  

 

Suunnitelmasta tiedottaminen ja kouluyhteisön henkilöstön ja huoltajien sekä yhteistyökumppanien perehdyttäminen ohjeisiin  

 

 Suunnitelman päivittäminen, toteutumisen seuranta sekä seurantaan liittyvä kirjaaminen ja arviointi